WERKEN IN STAMGROEPEN

Stamgroepen
Alle Jenaplanscholen werken met stamgroepen. In een stamgroep zitten kinderen van verschillende leeftijden (twee of drie verschillende leerjaren).

Elk kind kan in zo'n stamgroep op zijn eigen niveau werken en daarnaast een ander helpen of geholpen worden. Kinderen kunnen daardoor veel van en met elkaar leren.

Een ander belangrijk voordeel van het werken in stamgroepen is wat we de rolwisseling noemen. Kinderen komen als jongsten een stamgroep binnen en hebben later een heel andere rol als ze middelste of oudste zijn.

Naarmate ze langer in een stamgroep zitten, wordt er door de stamgroepleider steeds meer een beroep op hen gedaan bij het leiden van een groepje of bij het helpen van andere kinderen.

Verder zorgt de jaarlijkse doorstroming ervoor dat het dynamische groepen blijven. Kinderen komen weer met andere kinderen in contact en dit biedt hen elk jaar nieuwe kansen en mogelijkheden.